|

Na co myslet, když vybíráte stínění na okna do dětského pokoje?

Když jde o děti, chce člověk vždy to nejlepší. Což by ale nemělo platit jen pro nákup hraček nebo oblečení, ale také v případě zařizování dětského pokoje, včetně výběru stínění na okna. Přečtěte si, proč je při nákupu stínicí techniky pro vaše nejmenší důležité myslet nejen na design, ale třeba i na bezpečnost.

Krásná a pohodlná postel, koutek na hraní nebo úložné prostory na oblečení. Je nám jasné, že když vybavujete dětský pokoj, stínění není jediná a nejspíš ani první záležitost, kterou člověk řeší. Doporučujeme ji nicméně neodkládat a rolety, žaluzie či jinou stínicí techniku na okna pro děti pořídit ještě předtím, než se do pokoje nastěhují.

Nebudou se vaše děti bát tmy? 

Při výběru stínění do obýváku nebo ložnice tento faktor většinou nehraje roli, ale v případě dětského pokoje byste jej měli dát na první místo. Pokud víte, že se vaše dítě bojí tmy, nebude pravděpodobně dobrý nápad pořizovat zatemňovací stínicí techniku (a to ani rolety na střešní okno). 

Pro malé strašpytlíky jsou ideální třeba rolety den a noc (dá se s nimi výborně regulovat propustnost světla) nebo světlé plisé, přes které částečně proniká světlo zvenku. 

Jsou-li vaše děti starší a máte-li jistotu, že se tmy nebojí, pak doporučujeme sáhnout po zatemňovacích roletách, ty jim zajistí maximálně klidný spánek.

Bezpečnost aneb pozor na řetízky a šňůrky

Malé děti rády objevují svět, zejména ty ve věku od tří do pěti let. Máte doma podobně staré rošťáky? Tím pádem je při pořizování stínicí techniky dobré myslet na jejich bezpečnost. 

Častým problémem bývají především řetízky nebo šňůrky od rolet, žaluzií a dalšího stínění – stačí chvilka nepozornosti a děti mají tendenci za toto ovládání tahat, nebo po něm dokonce šplhat. Což samozřejmě není nic, co by prospělo bezpečnosti.

Řešení jsou dvě: buď si pořídit jakoukoli stínicí techniku na dálkové ovládání (tzn. bez šňůrek a řetízků), nebo stínění s manuálním ovládáním, které děti nijak neohrozí. Dobrým příkladem je plisé, protože se zatahuje a vytahuje pomocí malých plastových úchytů.

Přizpůsobte design barvám pokoje i preferencím dětí

Design sice z praktického hlediska nehraje tak důležitou roli, ale protože dětské pokoje bývají vyzdobené pestrými barvami, rozhodně byste mu měli věnovat pozornost. 

Nachystali jste krásný růžový pokoj pro holčičku? Co takhle do něj pořídit rolety v jemně růžovém či bílém odstínu? Máte naopak modrý pokoj pro kluka? Vylaďte ho do barev, které k modré sednou.

Jestli už máte trochu větší děti, nezapomeňte se na názor zeptat i jich. Přeci jen jde o jejich dětský pokoj, ve kterém budou trávit spoustu času, takže by se jim stínění mělo líbit, stejně jako zbytek místnosti.

Přemýšlejte i nad regulací teploty

Zatímco design tolik praktický není, možnost regulovat pomocí stínění teplotu v dětském pokoji rozhodně ano. Některá stínicí technika totiž pomáhá udržovat stálejší teplotní podmínky, takže se místnost nebude v letních vedrech přehřívat a v zimních mrazech naopak nebudete nuceni otáčet kohoutky topení na nejvyšší stupeň. A díky tomu samozřejmě ušetříte část výdajů za energie. 

S udržováním teploty umí pomoci například plisé, římské rolety, ale často i klasické hliníkové žaluzie (především dokážou zachytit nápor slunce). 

Nezapomeňte na alergie

Bezpečnostní hledisko už jsme zmínili, ale co zdraví? Stále více dětí má hned odmala problémy s alergií na prach, a pokud je to případ i vašich, nemuselo by jim prospět stínění, na kterém se prachové částice a další nečistoty rychle hromadí. 

V tomto ohledu je zřejmě nejlepší volbou plisé (známé také jako plisé rolety či plisé žaluzie). Vyrábí se z antistatické látky, na níž zůstává jen minimum prachu, několikanásobně méně než například na závěsech nebo látkových roletách.

Alergikům prospívají třeba i vertikální (svislé) žaluzie, protože se na nich prach – na rozdíl od horizontálních žaluzií – neusazuje tak snadno a rychle. 

Nevíte si s výběrem rady? Nechte si poradit od prodejce

Teď už budete vědět, na co se při výběru stínění do dětského pokoje zaměřit, ať už jej plánujete pořizovat na e-shopu, nebo v kamenné prodejně. Pokud si ale stále nejste jistí a potřebujete poradit (třeba i se správným zaměřením), nechte si poradit přímo od prodejce.

Rádi vám pomohou například specialisté na stínicí techniku z Žaluzií KOMFORT, stačí navštívit web www.zaluziekomfort.cz.

Podobné příspěvky