Jaro volá ke grilování a opékání! Vyzkoušejte letos zdravou variantu: lávový gril
Ano, skutečně máme na mysli gril s deskou vyrobenou z vyvřelého magmatu. Umožňuje totiž grilovat zdravě, bez přepáleného tuku, a ani začátečník na něm maso a zeleninu nespálí. Nic se nepřichytí, nepropadne roštem a nevysuší. Schválně si zkuste, jak je to snadné.
Pomaleji, ale zato pořádně
Lávový gril funguje na velmi jednoduchém principu: pomocí starého známého přímého ohně ze dřeva, dřevěného uhlí či briket se roztopí nad nimi umístěný grilovací lávový kámen. Takže žádné tahání těžké plynové bomby nebo dlouhého elektrického kabelu po zahradně a stres! Obsluha grilu je bezpečná, celý proces lze plynule regulovat postupným přikládáním paliva pod kámen. Počkáte si sice o něco déle, než se kámen rozžhaví, ale výsledek stojí za to. Po grilování vás nečeká žádné dlouhé čištění, jen škrabkou odstraníte zbytky. Je také vhodné lávový kámen po vychladnutí odmastit a dočistit horkou vodou v kombinaci s jedlou sodou za použití drátěnky nebo houbičky.
Nemáte zahrádku? Užijte si grilování na vlastním dvorku!
Většina lidí z velkých měst v rodinném domku nebydlí, to však rozhodně neznamená, že by se museli zříct chuti výborného steaku a klobásek z grilu. Samozřejmě je tu vždy možnost koupit si venkovní gril a využít některého z veřejných míst, kde je grilování povoleno. Ale snadno seženete také stolní lávový gril, který se uplatní na těch nejmenších dvorcích.
Pozor na žulu!
V sortimentu grilovacích kamenů bývala populární také žula, případně diorit, jedná se totiž o levnější variantu, dostupnou i v naší republice. Bohužel se ukázalo, že tyto materiály nejsou dostatečně odolné a při zahřátí mohou praskat. Specializované obchody jako například Grilmen je proto ze své nabídky již vyřadily. Dávejte si při nákupu pozor, aby vámi zvolený gril obsahoval skutečně grilovací kámen z pravé italské lávy, vyplatí se to. Ani láva samozřejmě nevydrží navždy, ale stráví s vámi pěkných pár sezón.