Jak na dokonalý pracovní prostor v kuchyni?
Plánujete rekonstrukci stávající kuchyně? Budete si zařizovat zbrusu novou kuchyň, o které tak dlouho sníte? Ať tak či tak, určitě už teď přemýšlíte, jak by měla vypadat kuchyňská linka a jaké pomocníky si do kuchyně pořídíte.
Základní dispozice kuchyně se řeší už při plánování stavby
Jak velkou kuchyň vlastně budete mít? Jste single, nebo máte rodinu a budete tak potřebovat nejen dostatek prostoru, na kterém jídlo připravíte a uvaříte, kam postavíte bloky s noži, položíte prkénko apod., ale taky místo, kde všechny suroviny a kuchyňské pomocníky budete skladovat?
Popřemýšlejte o dispozicích místnosti, představte si, jak se v ní pohybujete a připravujete jídlo nebo děláte jiné činnosti. Pouvažujte o tom, kde by měl být umístěný vodovod, odpad, elektřina nebo digestoř. Popřemýšlejte, kde bude linka a kde jídelní stůl, s tím bude souviset i umístění svítidel. Nešetřete zásuvkami, ačkoli se to teď možná nezdá, určitě jich využijete hned několik.
Jaký tvar kuchyňské linky preferujete?
Tvar kuchyňské linky se odvíjí od dispozic místnosti, její velikosti, umístění dveří, oken, radiátorů a případně i různých výklenků, které v kuchyni často bývají. Přesto je většinou na vás, jaký tvar a styl kuchyňské linky si pořídíte, zapomenout ale nesmíte na správnou ergonomii, rozmístění skřínek, spotřebičů a rozložení pracovních zón.
- Kuchyňská linka ve tvaru I je nejjednodušším typem, šetří místo a hodí se hlavně pro ty, kdo doma vaří jen příležitostně nebo chtějí šetřit místo.
- Kuchyňská linka ve tvaru L patří mezi ty nejoblíbenější. Hodí se do většiny domácností, označit ji můžeme i jako rohovou linku.
- Kuchyňskou linku ve tvaru U ocení každý, kdo v kuchyni tráví opravdu hodně času. Je prostorově poměrně náročná, na druhou stranu budete mít vždy vše pěkně po ruce.
- Kuchyňská linka ve tvaru G se hodí do větších prostor, připojit k ní lze i barový pult a povznést interiér zase o něco výš.
Znáte kuchyňský trojúhelník?
Aby kuchyň splnila vše, co od ní očekáváte, měla systém a vy jste při vaření nesmyslně nepobíhali sem a tam a měli jste vždy vše potřebné po ruce, je fajn kuchyň rozdělit na tři základní zóny, které spolu vytvoří jakýsi kuchyňský trojúhelník.
- Varná zóna je plocha určená k vaření, své místo v ní má varná deska i trouba, nad sporákem by měl být dostatečný odsavač par. Tahle zóna by se měla nacházet alespoň 80 cm od dřezu, abyste měli dostatek prostoru na úpravu potravin.
- Skladovací zóna neboli zóna zásob je většinou na levé straně kuchyně a patří do ní spíž, lednice i mrazák, navazovat by na ni měla odkládací plocha.
- Mycí zóna by měla navazovat na tu skladovací, své místo tu má i odpadkový koš. Minimálně 30 cm kolem dřezu by z obou stran měla být plocha, kam lze uložit umyté potraviny.
Náš tip: S úložnými prostory v kuchyni rozhodně nešetřete. S jednotlivými zónami úzce souvisí, jejich potřebu je třeba vyřešit včas. Později se cokoli mění jen těžko. Už při plánování kuchyně si ujasněte, kolik úložných prostor potřebujete v zóně zásob, kolik v mycí zóně a kolik ve varné zóně.
Co na kuchyňské lince nesmí v žádném případě chybět?
Pro někoho je příprava jídel jen nutností, jiný se v ní vyžívá. V každém případě by ale na kuchyňské lince nebo v ní mělo být vše, co je při přípravě jídla, jeho vaření, pečení i servírování, potřeba.
V každé kuchyni mají své místo kvalitní nože, kořenky, prkénka, dózy na skladování potravin, kvalitní hrnce, pánve a pekáče, kuchyňská váha, cedník, naběračky, vařečky, metla na šlehání, kuchyňský robot a další pomocníci. Nešlo by to ani bez kvalitního nádobí, tedy pěkných hlubokých a mělkých talířů, dezertních talířků, misek a hrnečků.
Víte, že když je řeč o nožích, základem je univerzální nůž, nůž na zeleninu a zoubkovaný nůž na pečivo, kromě nich se ale může hodit i filetovací nůž, sekáček na maso, japonský santoku nůž a další?