Udělejte si masové hody aneb Jak na domácí klobásky
Masožravci, pozor! Přemýšleli jste někdy nad tím, že byste si v rámci grilování s rodinou a přáteli udělali domácí masové hody s vlastními klobáskami? Přinášíme podrobný postup, jak na to.
Správná příprava je základ
Abyste si udělali opravdu chutné klobásky, potřebujete mít k ruce pořádné náčiní a suroviny. Zásadní je mlýnek na maso a plnička klobás, která značně usnadní práci s plněním střívek. A jak je to, co se týče jednotlivých ingrediencí?
- Hovězí maso – nejlepší je stařené z mladého zvířete s dobrým tukem. Masa z předních částí jsou dobře prokrvená, chuťově výraznější a zároveň i cenově dostupnější. Stačí okrájet tuhé části, umlít a je hotovo. Potom můžete podle chuti vyudit nebo rovnou opéct.
- Kuřecí maso – na kuřecí klobásky jsou nejvhodnější stehna, která rozemelete spolu s kořením. Chcete se vyhnout plnění střívek? Když do rozemleté směsi přidáte želatinu, můžete ji jen uválet, zabalit do alobalu a vložit do trouby. Zhruba za hodinku máte hotovo.
- Vepřové maso – pro přípravu vepřových klobás je nejvhodnější použít vepřový bok, plec nebo kýtu. Pak už je postup stejný jako u hovězího masa: naplnit střívko a vyudit nebo dát rovnou na gril.
- Tuk – Pro zvýraznění chuti je tuk klíčový, proto se ho nebojte k mletému masu trochu přidat.
- Střívka – velmi důležitá položka při výrobě klobás. Nejčastěji se k plnění využívají vepřová střívka, která jsou silnější a do nichž se maso lépe naráží. Druhou variantou jsou skopová střívka, ta jsou ovšem méně pevná, proto je potřeba do nich narážet opravdu jemně umleté maso.
- Koření – klobása nemůže být bez chuti. Česnek, chilli nebo bylinky vaše klobásky příjemně ovoní a dodají jim unikátní chuť.
TIP na článek: Jaké bylinky vysadit na zahradě k dochucování masových jídel?
Udit, či neudit? To je, oč tu běží
Máte doma udírnu? Jestliže ne, neznamená to, že by vás to ve výrobě vlastních klobásek nějak limitovalo – můžete je totiž i uvařit nebo ugrilovat ze syrové směsi. Takto se ostatně připravují vinné klobásy. Udit se však dá i bez udírny, a to v pomalém hrnci a s použitím tekutého kouře. Příprava masa, stejně jako jeho ovonění, sice trvá delší dobu a na finální výsledek si počkáte i několik dní, rozhodně ale bude stát za to.